Φάβα πράσινη ΚΟΥΛΗ 1kg
Είναι η πράσινη φάβα από τον καρπό των μπιζελιών (αρακά), με κόκκους μέσου μεγέθους 5mm, με ζωηρό πράσινο χρώμα, ομοιόμορφους, δε χρειάζεται μούλιασμα (ή χρειάζεται ελάχιστο χρόνο) και μαγειρεύεται γρήγορα. Καλλιεργείται στην περιοχή της Κοζάνης. Η γεύση της είναι μεστή και πιο χλωρή από την κλασική φάβα που έχουμε συνηθίσει, πιο φρέσκια και ατίθαση, με την αίσθηση λαχανικού και με λιγότερο αμυλώδη γεύση οσπρίου.
Η περίοδος σποράς του λαχανοκομικού μπιζελιού εξαρτάται από τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποικιλία του μπιζελιού. Στις θερμότερες περιοχές η σπορά πραγματοποιείται κατά τους φθινοπωρινούς μήνες (Σεπτέμβριο έως Νοέμβριο), ενώ στις ψυχρότερες τέλος του Χειμώνα με αρχές της Άνοιξης (Φεβρουάριος –Μάρτιος). Το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής προσδιορίζεται με τη μέτρηση της τρυφερότητας των σπερμάτων, καθώς και της περιεκτικότητας τους σε σάκχαρα. Όταν οι λοβοί συγκομίζονται, είναι καλογεμισμένοι, το χρώμα τους έχει γίνει από σκούρο πράσινο σε ανοιχτό πράσινο, το μέγεθος των σπερμάτων φτάνει στο μέγιστο, ενώ θα πρέπει να διατηρούν και την τρυφερότητα τους.
Η φάβα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, που την καθιστά ένα τρόφιμο υψηλής διατροφικής αξίας. Σε περιόδους νηστείας ή σε χορτοφαγικές διατροφές μπορεί να υποκαταστήσει το κρέας, όπως συμβαίνει και με όλα τα όσπρια, αρκεί να συνοδεύεται από δημητριακά για να αναπληρωθούν τα πολύτιμα αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη που απουσιάζει.