Παραδίδουμε στην πόρτα σας όλα τα τυποποιημένα προϊόντα. Για τα προϊόντα ψυγείου - κατάψυξης δείτε τις περιοχές κάλυψης.
Άφκος Φάβα Λήμνου Σαλαμουσάς 500gr

Άφκος Φάβα Λήμνου Σαλαμουσάς 500gr

12000028

Περιγραφή

Άφκος Φάβα Λήμνου Σαλαμουσάς 500gr

Από την τοπική ποικιλία Lathyrus Orchus. Εξαιρετικής γεύσης και βραστικότητας, μαγειρέψτε τον με κρεμμύδια, μανιτάρια ή θαλασσινά. 

Άφκος, ή αλλιώς φάβα της Λήμνου, με συγκριτικά πλεονεκτήματα την βραστικότητα και την πλούσια γεύση του. Από την τοπική ποικιλία Lathyrus Orchus. Γεμάτοι & αφράτοι σπόροι, έντονου κίτρινου χρώματος, δίνουν τελικό προϊόν με άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, που ξεχωρίζει. Για φάβα μοναδικής υφής, βελούδινη, απαλή & γήινη. Συσκευασμένος σε πιστοποιημένους περιέκτες (σακουλάκια) οι οποίοι διατηρούν τα φυσικά συστατικά των καρπών.

Ο Άφκος ήταν ένα από τα σημαντικότερα προϊόντα που παρήγαγε ο αγροτικός τομέας του νησιού με πλούσια εξαγωγική δραστηριότητα τις δεκαετίες του 60' & 70', η καλλιέργειά του όμως εγκαταλήφθηκε με το πέρασμα των χρόνων. Έτσι, το 2009 και έπειτα από πολλή προσπάθεια ο Χρήστος Σαλαμουσάς βρήκε ποσότητα σπόρου σε ένα καλύβι στην περιοχή Παλιόπολη στην Αρχαία Ηφαιστεία. Ακολούθησε η ανάλυση του σπόρου στα εργαστήρια του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου στην Μύρινα ενώ το Γεωπονικό τμήμα του ΔΠΘ με έδρα την Ορεστιάδα έδωσε κατεύθυνση σχετικά με τις μεθόδους καλλιέργειας και συγκομιδής.

?Πρόκειται για το ψυχανθές φυτό με την επιστημονική ονομασία Lathyrus Ochrus. Τα χώματα της Λήμνου μπορούν να παρέχουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή του.

Η παραγωγή του Άφκου από την οικ.Σαλαμουσά γίνεται βάσει Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και υπό την επίβλεψη του γεωπόνου της οικογένειας, Παναγιώτη Σαλαμουσά: ‘’Mετά την συγκομιδή περνάμε στην διαδικασία της σποροδιαλογής για να απομακρύνουμε τυχόν ξένες ύλες που έχουν περιέλθει κατά τον αλωνισμό και στη συνέχεια ακολουθεί το στάδιο της φυσικής ξήρανσης και της αποφλοίωσης  όπου ο καρπός περνάει από 6 ζεύγη πετρόμυλων’’.

Η φάβα παρέχει στον οργανισμό μας περισσότερες φυτικές ίνες συγκριτικά με άλλες ομάδες τροφίμων. Είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι διασπώνται στον οργανισμό με  αργό ρυθμό κι έτσι δεν ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Αν και  δεν περιέχει όλα τα απαραίτητα απαραίτητα αμινοξέα για την ανθρώπινη υγεία,  είναι ιδιαίτερα πλούσια στο αμινοξύ τρυπτοφάνη, παρέχοντας το 1/4 της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε μόλις  1/2 του φλιτζανιού. Η τρυπτοφάνη συμβάλλει στη σύνθεση της σεροτονίνης στον οργανισμό, ενός νευροδιαβιβαστή που καθορίζει την ψυχική υγεία & την διάθεσή μας.

Λεπτομέρειες προϊόντος

Διατροφική Ανάλυση

ΔΙΑΘΡΕΠΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΑΝΑ 100g - NUTRITION FACTS PER 100g
Ενέργεια / Energy value: 317kcal
Πρωτεΐνες / Protein: 29g
Υδατάνθρακες / Total Carbohydrates: 47g
Σάκχαρα / Sugars: 1.0g
Λιπαρά / Fat: 1.6g
Κορεσμένα / Saturated: 0.3g
Εδώδιμες ίνες / Fibres 12g
Αλάτι / Salt 5g

Αξιολογήσεις (0)

Δεν υπάρχουν κριτικές
Το προϊόν προστέθηκε στα αγαπημένα

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.